V rekreačnej oblasti Drienica rozširujú ubytovacie kapacity

18.08.2003 Celý región

Z 80 na 250 lôžok zväčša v dvojposteľových izbách vzrastie kapacita hotela Javorná v rekreačnej oblasti (RO) Drienica v okrese Sabinov. Výsledkom momentálne ...
Z 80 na 250 lôžok zväčša v dvojposteľových izbách vzrastie kapacita hotela Javorná v rekreačnej oblasti (RO) Drienica v okrese Sabinov. Výsledkom momentálne prebiehajúcej rozsiahlej rekonštrukcie objektu budú aj dve kongresové sály s kapacitou 600 miest, nový šat dostane aj kaviareň a jedáleň. Podľa spolumajiteľa zariadenia, Miroslava Martona, náklady na úpravu za prevádzky hotela hradia zatiaľ bez pomoci úveru.

RO je známa predovšetkým možnosťami zimnej rekreácie. Spomínaná investícia, ale aj ďalšie kroky ôsmich členských organizácií Ski združenia podľa jeho predsedu a spolumajiteľa lyžiarskych vlekov Dušana Šimka smerujú k tomu, aby sa RO dala využívať maximálne počas celého roka.
V súčasnosti odhliadnuc od možností ubytovania v 200 súkromných rekreačných chatách je asi 1000 postelí v hoteloch a penziónoch. Nie je to však postačujúce podľa Šimka zvlášť v zime. Funguje aj škola v prírode, ktorej najnovším zriaďovateľom je Prešovský samosprávny kraj. Jej najväčšími využívateľmi sú deti z Poľska.

Okrem krásnej prírody Čergovského pohoria môžu turisti využiť krytý bazén priamo v RO. Marton informoval, že ceny ponechali na minuloročnej úrovni. Na ohrev vody v ňom začali v týchto dňoch používať prvú sadu slnečných kolektorov.
RO nemá stále svoj štatút, nedoriešených je viacero vlastníckych problémov medzi obcou a napr. Lesmi SR. Podľa starostu Drienice Petra Javorského sú to ťažké bremená minulosti. Na druhej strane pred necelým mesiacom spustili do prevádzky v obci čističku odpadových vôd. Do konca t. r. by mohol byť hotový prvý územný plán dediny.

Šimko na margo výsledkov uplynulej zimnej sezóny povedal, že od roku 1998, keď tu prišli podnikať, bola najlepšia. V novej chcú za 1,5 milióna Sk urobiť umelé osvetlenie, aby sa v čase od 17. do 21. hodiny dalo lyžovať. Väčšina klientely, asi 70 percent, boli rekreanti z Poľska a Maďarska. Po dlhých rokoch sa tu objavilo 150 turistov z Ruska.
(jj)
 

Vyberte región